Brandbloggen

En blogg om att arbeta i räddningstjänsten

Vad är ett liv värt?

Det är nog nu. Arbetsplatsen ska vara en säker plats – ingen ska behöva dö på jobbet. Det måste gälla även för brandmän och ambulanspersonal.

På senaste tiden har det varit flera incidenter där personal från räddningstjänsten och ambulansen blivit påkörda på olycksplatser och blivit illa skadade. I veckan hade en sådan olycka dödlig utgång

Våra brandmän och ambulanssjukvårdare, mina kollegor, ska inte behöva jobba i den arbetsmiljön. Det är inte okej! De ska kunna känna sig trygga när de kommer ut på en insats och veta att de inte behöver tänka att det kan hända dem något när de är där för att rädda andras liv.

Under åren har respekten för vårt arbete försämrats radikalt. Lastbilar och personbilar susar förbi i höga hastigheter en halvmeter från där vi står och klipper loss någon ur ett bilvrak. Sådant hände aldrig förr. Människor visar nästan ingen hänsyn alls idag. Man har bara bråttom och ska fort fram.

Trafikdirektiv ska göras av polisen inte av räddningstjänsten eller ambulansen – de ska ägna sig åt att rädda liv. I verkligheten är räddningstjänst eller ambulans oftast först på olycksplatsen, före polisen. I den situationen är räddningspersonalen väldigt sårbar. Vi får jobba utan avspärrningar, fokus läggs omedvetet på säkerheten omkring oss istället för att helt jobba med det vi är där för, att rädda liv!

Därför anser Kommunal att normen borde vara att stänga av vägen helt medan vi arbetar med en räddningsinsats och släppa på den först när vi jobbat klart. Så är det inte idag. Avspärrningar är dyrt. Det kostar 25 000 kr per minut att stänga av trafiken på en riksväg, enligt Trafikverket. Men nog borde ett liv vara värt mer än så?

Avspärrningarna skulle vara bra även på fler sätt. En ganska ny företeelse som blir allt vanligare är att privatpersoner fotograferar och filmar olycksplatser och skadade personer. Det kan bli så närgånget att räddningsarbetet hindras. En bieffekt av att spärra av vägen är att dessa personer hindras att komma nära.

Kommunal tycker att det måste till förändringar snarast. Det här föreslår vi:

  • Lagstiftningen ska användas på rätt sätt vid insatser vid trafikolyckor. Ge mer mandat att stänga av helt tills polisen anlänt till olycksplatsen.
  • Kommunal vill att samma förutsättningar för en säker arbetsmiljö som finns vid vägarbeten ska gälla även för räddningspersonal.
  • Kommunal vill tillsammans med flera andra organisationer förbjuda allmänhetens mobilfotografering på olycksplatser.

Kommunals förste vice ordförande Per Holmström skriver om det här i Expressen idag.