Brandbloggen

En blogg om att arbeta i räddningstjänsten

När facket faller är det bara arbetsgivarna som vinner

Jag förstår att det som framkommit i medierna de senaste dagarna gör många upprörda. Jag är också upprörd! Det är med stor sorg jag tänker på det som Aftonbladets granskning har visat. Det är negativt för den fackliga verksamheten och för medlemmarna och för alla förtroendevalda över hela landet.

Jag har fått frågan om jag tänker sluta jobba fackligt och gå ur Kommunal. Jag säger som min tidigare kollega, som är förtroendevald på en brandstation: ”Svaret är NEJ!! Tvärtom, jag kommer kämpa ännu mer och jobba ännu mer för medlemmarna!”

Jag förstår om det är så att du i ilska över det du läst i tidningarna tänker att du ska lämna Kommunal. Kanske tänker du att du ska gå över till ett annat förbund, för Kommunal verkar ju inget att ha. Men jag vill ändå be dig fundera ett varv till.

Det fackförbund som tecknar kollektivavtal på arbetsplatsen är också det fackförbund som har rätt att förhandla för dig – och är därför också det fackförbund som det är smartast att vara med i. Kommunal är det enda fackförbund som tecknar kollektivavtal för alla heltidsanställda inom räddningstjänsten och räddningstjänstpersonal i beredskap, RIB:are.

Därför vill jag påminna dig som tänkt byta fackförbund. Glöm inte varför vi en gång bildade fackförbund och varför kollektivavtalet kom till. Glöm inte heller vilket fackförbund som kan föra din talan med resurser när det verkligen gäller. Glöm inte vem som har tecknat kollektivavtal med din arbetsgivare och som finns där för dig och alla andra medlemmar.

Kommunal är facket för all brandpersonal inom räddningstjänsten. Och på stationerna finns alla fantastiska förtroendevalda som backar dig som är medlem. Det är de förtroendevalda som är ryggraden i Kommunal.

Jag vill hylla alla förtroendevalda! Alla de som bedriver en sjuhelvetes lokal facklig verksamhet, de som gör allt de bara kan för dig som medlem. De som jobbar många fler timmar än vad de har betalt för, som vrider sina scheman avigt och rätt för att kunna hjälpa medlemmar.  Som varje dag orkar stå upp för vår fackförening och för att lyfta dina viktigaste frågor.

Tänk på att när facket faller jublar arbetsgivaren. Inte minst nu när vi står inför en avtalsrörelse. Nu är det viktigare än någonsin att vi håller ihop.

Så istället för att lämna Kommunal – använd ditt medlemskap till att förändra. Gå på möten och välj de företrädare du litar på att företräda dig, skriv motioner, eller engagera dig i en enskild fråga. Facket är du och jag och tillsammans kan vi göra skillnad.