Brandbloggen

En blogg om att arbeta i räddningstjänsten

Från kändiskrogen till brandstationen – min resa till fackligt engagemang

Så vem är då jag som skriver här på Brandbloggen? Jag heter Mona Hjortzberg och är ombudsman på Kommunal. Men innan jag började som ombudsman var jag brandman i 18...

Fortsätt läsa

Så vem är då jag som skriver här på Brandbloggen? Jag heter Mona Hjortzberg och är ombudsman på Kommunal. Men innan jag började som ombudsman var jag brandman i 18 år. Och att jag blev brandman var faktiskt lite av en slump. Men jag tar det från början.

Som ung utbildade jag mig till kock och var 15 år i den branschen. Jag slet hårt i köket på trendiga krogar i centrala Stockholm och efter några år började jag fråga mig om det verkligen var så här livet skulle vara. Hela tiden nya sittningar och gäster, själv hann jag aldrig ens få den matpaus jag så väl behövde för att orka jobba vidare. Mitt beslut blev att byta yrke.

Jag kompletterade mina betyg vid Bosöns folkhögskola med ambitionen att plugga vidare till sjukgymnast, idrottslärare eller polis. Men så blev det inte. Min kompis såg en annons där kvinnor bjöds in till ett projekt för att prova brandmannayrket och vi sökte. Åtta tjejer togs ut, två av dem var vi. Under tio månader jobbade vi i projektet och fick sådan inspiration att vi valde att jobba vidare i yrket. Vi blev medlemmar i Kommunal.

Brandbil

Foto: Fredrik Sandin Carlson

Under mina år som brandman har jag alltid varit engagerad i frågor som rör arbetsmiljön, kläder, lokaler, attityder, det självklara i att villkoren ska vara lika oavsett kön. Efter ett tag tyckte jag inte att det räckte vara medlem. Jag började engagera mig fackligt, jag ville göra vad jag kunde för att förbättra både min och arbetskamraternas situation på jobbet.

Ingen ska behöva må dåligt på jobbet. Det är inte okej! Snart fattade jag att mycket handlar om att chefer och arbetsgivare måste få ökade kunskaper. Bara då kan de förebygga och ta hand om arbetsmiljön, ohälsosam belastning och kränkande särbehandling. Skyddsombuden ska ha motsvarande kunskaper – men ansvaret för arbetsmiljö och säkerhet ligger hos arbetsgivaren.

Mitt engagemang blev större och större och nu många år senare jobbar jag som ombudsman på Kommunals förbundskontor, framför allt med frågor som rör räddningstjänsten.

Som ombudsman finns jag här för dig som är medlem och det finns också en lokal organisation med arbetsplatsombud och sektioner som stöd. Men det är viktigt att komma ihåg att det är du och jag och alla andra medlemmar som tillsammans bildar Kommunal. Så låt oss jobba ihop för att räddningstjänsten ska vara en bra arbetsplats. Vi gör skillnaden.