Barbro Andersson – ordförande Kommunal Mitt

Jag är en glad, trygg och stolt förtroendevald i Kommunal Mitt. Här är mina tankar, visioner och idéer för ett bättre arbetsliv och därigenom ett bättre samhälle.

Tjugondag Knut ─ vem städar ut din jul?

Den 13:e  januari är det Tjugondag Knut, dagen då julen ska städas ut enligt gammal hävd. Frågan är om du gör det själv, eller om du anlitar ett företag som erbjuder hushållsnära tjänster? Och vad kan du göra för att säkerställa att den firma du anlitar har kollektivavtal för sina anställda?

Hushållsnära tjänster omfattar många olika yrkes- och arbetsuppgifter som sker i andras hem.

I branschen arbetar medlemmar i Kommunal med städning, barnpassning, matlagning, fönsterputsning och trädgårdsarbete. Det arbete som görs i andra personers hushåll ger kunden rätt till skattereduktion, så kallat RUT-avdrag. Medlemmar ser många positiva sidor med sitt arbete, det är självständigt och arbetet gör skillnad. Kunderna är oftast trevliga och ger uppskattning. Vanliga problem är att få ersättning för restid, rätt lön och rätt antal semesterdagar.

Vi köper oss tid för annat.

I dagens samhälle är vår tid väldigt värdefull. Vi köper oss tid genom att skaffa till exempel robotdammsugare eller robotgräsklippare. Vi använder i allt högre grad hemkörning av varor från affären, i den mån den servicen erbjuds där vi bor. Den som har ekonomiskt utrymme kan köpa sig tid genom att anlita ett företag som erbjuder hushållsnära tjänster.

Enkla jobb- nej tvärtom!

I samhällsdebatten är hushållsnära tjänster ofta ett exempel på ”enkla jobb”. Inget kan vara mer fel! Du måste ha materialkunskap, du behöver vara flexibel och serviceinriktad. De debattörer som talar om enkla jobb menar att fler behöver komma in i branschen. De kräver att ingångslönerna sänks. Tvärtom så är det redan idag lätt att komma in i branschen, få har heltid och de redan väldigt låga lönerna kan inte sänkas.

Just nu syns denna bransch i media- och det är bra!

Just nu i dagarna syns denna bransch i media och det är bra! Det är en bransch som behöver synas mer, just för att den blir alltmer vanlig och för att säkerställa att det är bra villkor för de anställda i branschen, för det tjänar vi alla på.

Du som beställer bidrar till att göra branschen ”vitare” genom att kolla om det finns kollektivavtal.

Du som arbetsgivare tjänar på att fler arbetsgivare har just kollektivavtal, det skapar konkurrensneutrala villkor för alla i branschen.

Och sist men inte minst, till dig som jobbar i branschen, du får större möjlighet att få rätt lön och andra ersättningar och en schysst och hållbar arbetsmiljö.

Är du inte medlem och vill veta mer så har jag ett tips till dig. Kolla på kommunal.se där ser du vad du vinner på ett medlemskap iv Kommunal.

På Kommunals webbsida kan du i tjänsten Kollkollen se om företaget du anlitar för hushållsnära tjänster har kollektivavtal. Kollektivavtalet är ett säkert och enkelt sätt att förbättra villkoren för denna så viktiga yrkesgrupp. Genom att köpa hushållsnära tjänster från dessa företag bidrar du till att den som städar, putsar fönstren eller klipper gräset i ditt hem har schyssta arbetsvillkor.