Barbro Andersson – ordförande Kommunal Mitt

Jag är en glad, trygg och stolt förtroendevald i Kommunal Mitt. Här är mina tankar, visioner och idéer för ett bättre arbetsliv och därigenom ett bättre samhälle.

Arbetsplatsbesök och värvande besök i Enköping 17/12-2021

Fredagen 17 december blev en dag fylld av möten- med medlemmar på arbetsplatser i Enköping. Men också möten med blivande medlemmar i Enköping. Jag tänker i denna blogg berätta om mina tankar om skillnaden mellan dessa och vad som är lika.

Fortsätt läsa

Dagen startade tidigt med avresa hemifrån Ljusne kl 05:46 för resan mot Enköping och en dag fylld av möten med medlemmar och blivande medlemmar.

Jag personligen har såna här dagar som mina absoluta favoritdagar i mitt uppdrag som ordförande i Kommunal Mitt. Att ha förmånen att träffa lokala förtroendevalda, medlemmar och blivande medlemmar i deras vardag ger mig perspektiv och insikter som jag inte kunnat få på annat sätt. Och det är alltid lite pirrigt och spännande; vad kommer att hända idag- vilka frågor kommer att komma upp- vad tar jag med mig?

Sektionen i Enköping-Håbo sträcker sig över två kommuner, som det hörs i namnet, Enköping och Håbo. Sektionens expedition finns i Enköping, väldigt centralt där. Men det största och mesta fackliga arbetet finns ute på arbetsplatserna, för där finns medlemmar, arbetsplatsombud och skyddsombud.

Dagen blev innehållsrik med besök inom olika branscher och yrken. Jag hade hela dagen en fantastiskt engagerad värvarsamordnare i sektionen, Carole. Hon har ett sätt att möta medlemmar  och blivande som jag ser fungerar väldigt bra. Hon börjar alltid med att berätta att vi kommer från Kommunal, för att sedan fylla på med; Känner du till Kommunal? Reaktionerna växlar då såklart utifrån om personen är medlem eller inte. Den som är medlem blir stolt och glad för att vi frågar dem, den som ännu inte valt att komma med blir oftast intresserad av att höra mer. Och där är Carole en förebild att utifrån svaren anpassa hur samtalet sedan löper på.” Är du nyanställd?”  ”Har du en visstidsanställning?”  ”År medlemskapet något du funderat på? ”, är exempel på inledande frågor som fungerar.

Våra besök präglades av det pågående ”Julfikat”, i och med att vi till varje arbetsplats hade med oss fikapåsar och facklig information.

Vi besökte under dagen som sagt olika verksamheter och vi började med ett besök på ett hunddagis som är en bransch som är på stark frammarsch. Där fanns inga medlemmar i dagsläget, men det fanns ett stort intresse vad Kommunal gör i branschen. Där blev det så tydligt att ju mer vi kan beskriva nyttan av vi blir flera, ju lättare blir det att motivera blivande medlemmar att gå med. Och att hålla balansen i samtalet så att det blir ett inlyssnande och fokuserande på vad de blivande medlemmar säger och förmedlar. Här kommer Carole att följa upp med fler besök för att fånga upp dessa blivande medlemmar och jag blir inte förvånad om det inom kort att 100%ig organisationsgrad på den här arbetsplatsen.

De andra besöken skedde på en hemtjänstgrupp och på ett demensboende. De besöken blev blandade arbetsplatsbesök och värvande besök. Där alla var med blev det ett arbetsplatsbesök. Där det fanns intresserade, blivande medlemmar blev ett mer värvande besök.

Det jag ändå mest tar med mig är de frågor som just nu driver engagemanget hos medlemmar och blivande medlemmar. Att smittspridningen ser ut att öka igen, att karensavdraget borde tas bort permanent och att det är en skriande brist på vikarier inom nästintill alla yrken och branscher.

Men det som ändå mest stannar kvar hos mig är den starka känsla av stolthet hos dem jag träffar. Att få göra skillnad för andra, oavsett om det är på ett hunddagis, inom hemtjänst eller som bussförare. Det är det som driver engagemanget hos de allra flesta. Och där kan vårt medlemskap i Kommunal göra skillnad, oavsett om det handlar om att fortsätta ha det bra på jobbet eller om det behöver bli bättre på jobbet.

Så min hälsning till dig som ännu inte blivit medlem i Kommunal, ta chansen nu! För på det sättet blir du starkare genom att vi blir fler. Så kan vi förändra och förbättra villkoren, inte bara för oss själva utan för oss alla.

Gå in på Kommunal.se och läs mer. Och du, du är varmt välkommen i vår stora, starka och stolta förening.