Barbro Andersson – ordförande Kommunal Mitt

Jag är en glad, trygg och stolt förtroendevald i Kommunal Mitt. Här är mina tankar, visioner och idéer för ett bättre arbetsliv och därigenom ett bättre samhälle.

”Klassresan är inte lösningen för att lösa ojämlikheten”

Utan oss arbetare stannar bokstavligen Sverige. Alla vi behöver värdet av det vi tillsammans skapar.

Fortsätt läsa

Citaten ovan kommer från Lisa Nåbo, SSU:s ordförande. Hon gästade LO-kongressens sista dag och höll ett väldigt bra tal som gav energi och kamplust.

Kamplust och debattvilja var kännetecken för dagen. Ämnen som vinster i välfärden, offentliga upphandlingar och arbetsmarknadspolitik var engagerande.

Det första jag tar med mig är de diskussioner vi hade om vinstjakten i skolan. Ska vinstdrivande aktiebolag få vara aktörer i grundskolan eller inte? Oavsett så vill vi nog alla att vi ska ha en grundskola som ger alla barn samma möjligheter att lyckas oavsett bakgrund. Allt överskott ska återinvesteras, kanske till exempel genom att höja grundbemanningen, eller att anställa fler elevassistenter och fritidsledare.

Det andra jag tar med mig från sista dagen är diskussionerna om jämställda löner mellan kvinnodominerade respektive mansdominerade branscher. Arbetet med att utjämna detta går alldeles för sakta. Med dagens takt så kommer det att ta 60 år(!) för att jämna ut skillnaderna.

Det tredje och sista jag tar med mig är att vårt nuvarande pensionssystem är underfinansierat. Det ger inte oss blivande pensionärer den ekonomiska trygghet som den var avsedd att göra. Här finns mycket att göra!

En högtidsstund var när vi gästades av vår helt nya statsminister, Magdalena Andersson. Hon möttes av stående ovationer och höll ett berörande anförande. Jag känner att nåt väldigt bra är på väg att hända, nu när vi har Sveriges första kvinnliga statsminister på plats, och dessutom i en ren socialdemokratisk regering.

Vi har haft en bra kongress, med en engagerad delegation från Mitt. Tack till er!

Jag åker med hem med go energi och kampvilja. För nu kära ni, nu ska vi ta fajten. Fajten för att vi ska känna trygghet och vara stolta. Fajten för att vi vill barnomsorgen ska vara av högsta kvalitet, för en hållbar och värdig äldreomsorg och ett tryggt arbetsliv. Vi ska ta fajten för att vi vet att det gör skillnad.

Vi vet att våra motståndare är välorganiserade och vi ska också vara det. Vi ska höras mer, vi ska lära oss mer och vi ska organisera oss mer.

Nu kör vi!