Barbro Andersson – ordförande Kommunal Mitt

Jag är en glad, trygg och stolt förtroendevald i Kommunal Mitt. Här är mina tankar, visioner och idéer för ett bättre arbetsliv och därigenom ett bättre samhälle.

Internationella Tvätta-händerna-dagen 15 oktober och vaccinationskrav

Den 15 oktober varje år uppmärksammas vikten av att tvätta våra händer för att stoppa smittspridning av olika sorters virus. Det är väldigt aktuellt i dessa pandemitider, som ju fortfarande är pågående. Den och diskussionen om vaccinationskrav eller inte är det som jag tänker "provtänka" om denna gång.

Fortsätt läsa

Varje år den 15 oktober infaller den internationella handtvättardagen,  som på engelska kallas Global Handwashing Day. Att tvätta händerna är något av det enklaste du och jag kan göra för att minska smittspridning och för att slippa bli sjuka. Och inte bara idag utan under årets alla dagar.

Dagen instiftades för att sprida kunskapen om bristen på rent vatten och om vikten av god handhygien för att undvika just spridning av smitta. Dagen hölls för första gången 2008. Då tvättade över 120 miljoner barn i över 70 länder sina händer med tvål för att visa världens ledare hur viktigt det är med tillgång till tvål, vatten och fungerande handfat.

En handskakning kan vara allt som krävs för att sprida bakterier och smittor från en person till en annan. Men det finns enkla medel att ta till för att dra ner risken för sjukdom rejält – och det är god handhygien. Det finns tydliga bevis för detta, inte minst under coronaåret. Till exempel så har vinterkräksjukan och förkylningar minskat drastiskt, och det kan tydligt härledas till god handhygien. Andra saker som till exempel det slopade karensavdraget har också spelat in, men att ha tillgång till rent vatten för att tvätta händerna är avgörande för alla oavsett ålder och livssituation.

Den 29/9 togs de flesta coronarestriktionerna bort av ansvariga myndigheter. De restriktioner som kvarstår är att just tvätta händerna, stanna hemma om man är sjuk och även testa sig vid misstänkt covid-19-smitta. För helt ovaccinerade så kvarstår även rekommendationerna att hålla avstånd och undvika stora folksamlingar.

Om du arbetar i vården och har patientnära vård så menar flera beslutsfattare att det ska ställas krav på att vara vaccinerad. Det finns också en opinion som växer bland hjälpmottagare och deras anhöriga att det ska vara fullvaccinerad personal som utför personnära insatser. Bra kanske du tänker, men jag vill höja några varningens finger om detta.

Vi vet att smittan sprids även av fullvaccinerade personer. Vi vet också att det finns anställda inom vården som fick en första dos av AstraZenecas vaccin, men som inte fått tagit en andra dos eftersom det inte ansågs lämpligt att blanda flera sorters vaccin. Vi vet också att smittan finns överallt i samhället, och vi vet att det i mångt och mycket drivs av att yngre personer som bär på smittan.

Så att omplacera personal som vägrar att svara på om de är vaccinerade eller helt enkelt uppger att de inte tagit sprutorna ännu, det är en mycket bräcklig åtgärd ur smittspridningssynpunkt. Det kan skapa en felaktig bild av att det är 100% säkert i och med att merparten är vaccinerade. Det i sin tur kan leda till att det blir lättare att avstå att till exempel ha en god handhygien, stanna hemma om jag är sjuk och testa mig vid symtom på covid-19.

Jag skulle bra mycket hellre se att varje ansvarstagande arbetsgivare gör allt i sin makt för att verkligen upprätthålla rutinerna för god handhygien. Det kan vara genom att se till att toaletterna i skolan känns trygga och fräscha att använda för alla elever, genom att det finns tvål och engångshanddukar på plats.

Eller att hemtjänstpersonal och bussförare har sina pauser på platser där det finns möjlighet att tvätta sina händer.

Eller genom att ta bort karensavdraget för arbetstagare i personnära branscher, som inte kan jobba hemifrån eller på distans.

Och till sist, möjliggör att vaccinera sig på arbetstid, kanske genom att ha drop-in på arbetsplatsen.

Jag önskar att vi alla gör som våra barn får lära sig på förskolan, att sjunga Blinka lilla stjärna medan du tvättar dina händer. Det tar ca 30 sekunder, sekunder som är väl värd investerad tid för att stoppa och förhindra smittspridning. Det kan vi alla göra, vaccinerad eller inte. Det är att ta ett eget ansvar och inte lägga det på ”alla andra”.

Så ha en fin Tvätta Händerna Dag önskar jag er alla ”stjärnor” därute!