Barbro Andersson – ordförande Kommunal Mitt

Jag är en glad, trygg och stolt förtroendevald i Kommunal Mitt. Här är mina tankar, visioner och idéer för ett bättre arbetsliv och därigenom ett bättre samhälle.

Nu i denna så fina och ljusa tid på året vill jag skicka en midsommarhälsning till er alla.

Året som gått har varit ett ovanligt år på många sätt. Vi har haft restriktioner på att hålla avstånd mellan varandra, vi har avstått att träffa nära och kära och vi har läst om och följt pandemins utbredning i hela landet.

Fortsätt läsa

När jag skriver detta så skiner solen från en klarblå himmel, svalorna flyger högt och det blåser en mycket svag bris i björkarnas grenar här utanför mitt hus i Ljusne. Kort sagt så har jag sommar här hos mig just nu. En härlig svensk sommar, åh som jag har längtat, och nu är du här.

Så här inför stundande semestrar så tänker jag alltid tillbaka på året som hittills passerat. Och i år 2021 så tänker jag speciellt på alla er kommunalare och blivande kommunalare, vilket år det varit! En tredje pandemivåg, krislägesavtal för anställda i båda regionerna och tydliga bevis för att välfärden i vårt fina Sverige har stora revor i det som ska vara vårt gemensamma skyddsnät.  Som ska leverera trygghet inom tex förskola, skola, vård, omsorg, kost, lokalvård, kollektivtrafik, renhållning, budservice, fastighetsskötsel och inom kyrkans område. Och efter det vi sett och ser just nu, mina vänner, så ska det slut på att lappa och laga dessa revor, nu behövs politisk vilja och krafttag för att väva ett nytt och starkare skyddsnät. Inte minst vi som arbetar med våra kroppar som främsta arbetsverktyg inom Kommunals branscher och yrken, kan inte vänta längre, nu räcker det.

Ni medlemmar i Kommunal och i avdelning Mitt har alla på något sätt kommit i kontakt med Coronarelaterade saker. Ni har stått i fronten. Ni har inte kunnat jobba på distans. Ni har jobbat med era kroppar och ni har arbetat hårt. Er arbetsinsats har gjort och kommer att göra stor skillnad även framåt.
Jag vill på detta sätt, från hela mitt hjärta, skicka ett stort, varmt tack för er insats. Ni och alla er kollegor är mina förebilder och mina sanna hjältar.

Jag tänker också på alla er, som är förtroendevalda, antingen på arbetsplatsen, på sektionen eller regionalt. Ni har stått i fronten, tillsammans, sida vid sida och gjort skillnad. Och ni kommer att göra skillnad även framåt, för vår framtidsresa har bara börjat och vi kommer att ta fajten alla dagar i veckan även framåt, det är jag helt säker på.

Vårt gemensamma skyddsnät behöver förstärkas på flera olika sätt. Ett sätt är den  överenskommelse om ”Trygghet och Omställning” som Kommunal har varit med och tagit fram. Det här skapar en bra helhet. För första gången på flera decennier finns nu ett politiskt förslag som stärker tryggheten på arbetsmarknaden för medlemmarna i Kommunal.

Så när vi, i Sveriges största och bästa fackförbund är med och tar plats, då händer det bra grejer.

Och det ska vi fortsätta med, för vi är inte klara ännu, vi har bara börjat.

Nu väntar en skön sommar på oss alla. En sommar som förhoppningsvis ska innebära sol, bad och ledighet från vardagen. För många av er så innebär sommaren att  sommarjobba som semestervikarie för de som ska vara lediga. Till dig vill jag skicka en speciellt varm hälsning och säga TACK! Tack för att du finns och vill jobba i välfärden i sommar. Jag hoppas att även du kan få en skön sommar fast du ska jobba.
Efter sommaren får vi svaret på om vi så sakta kan komma till det nya normala efter Covid19. Med fritidsaktiviteter på plats igen och möjlighet att träffa nära och kära. Och för det krävs att vi håller oss till gällande restriktioner även i sommar, att vi håller i och håller ut ett tag till.

Med dessa ord vill jag önska er alla en skön sommar, så ses vi i höst igen, med nya krafter och ny energi- för vi är laddade och vi är på gång, eller hur?

Från hela mitt hjärta till er alla- en riktigt skön och varm sommar, med sol, bad och återhämtning.
Jag är Barbro Andersson er glada, stolta och trygga avdelningsordförande i Kommunal Mitt-Mitt Kommunal.