Barbro Andersson – ordförande Kommunal Mitt

Jag är en glad, trygg och stolt förtroendevald i Kommunal Mitt. Här är mina tankar, visioner och idéer för ett bättre arbetsliv och därigenom ett bättre samhälle.

Varför blev jag medlem i Kommunal?

Skälen till att vilja bli medlem i en förening oavsett vilken det är kan vara olika utifrån vem personen är. Och därigenom också vilka förväntningar du har på medlemskapet. Och på vilket sätt medlemskapet ger just mig ett mervärde.

Fortsätt läsa

Jag minns när jag blev medlem i Kommunal. Jag var 19 år, hade precis gått ut barna- och ungdomsvårdslinjen på gymnasiet. Jag hade tänkt mig att jobba i förskolan, men just då anställdes inga barnskötare i Söderhamns kommun, min hemkommun.

Som tur var så fanns det en stor arbetsplats i kommunen som sökte personal, nämligen Vågbrohemmen. Ett boende/vårdhem för vuxna personer med funktionsvariationer.
Där fick jag arbete direkt, i vikariepoolen. Som månadsanställd vikarie fick jag hoppa in på de olika arbetsplatserna där det fattades personal. Jag visste när jag skulle jobba, men inte på vilken enhet. Inte på heltid såklart, det var väldigt få tjänster som var på heltid på den tiden. Men i alla fall på 75%. So far so good!

Min medlemsresa startade där. Redan första veckan blev jag kontaktad av arbetsplatsombudet för att bli inskriven som medlem. Ombudet hade med sig inträdesblankett och gav mig tydlig info om fördelarna med att vara med. Det fanns också datum för medlemsutbildning och den startade redan nästa dag.
Jag minns att jag kände mig utvald på nåt sätt, att någon för mig då okänd person frågade mig om jag ville vara med i samma förening. Att jag räknades med på nåt sätt. Att jag dessutom skulle få vara med på medlemsmöten och kunna få påverka det var stort. Det fanns också flera mervärden i form olika erbjudanden som jag som medlem kunde få tillgång till.

Detta har alltid följt med mig, den känslan av att vara utvald. Att också veta att jag får ett personligt mervärde utifrån medlemskapet, som dessutom ger kollektivet styrka och kraft. Att få vara med i den stora kommunalfamiljen som finns överallt. Det är till och med så att jag blir glad av se en Kommunallogga nånstans ute landet, som visar att här finns Kommunal också.

Jag tror att den känslan av att vilja känna sig utvald finns hos många även idag. Att få en direkt fråga, antingen den sker digitalt, i telefon eller personligt det är stort.  Frågeställaren ska kunna lite om min vardag, kunna erbjuda något som jag gillar och vara tydlig med vad medlemskapets fördelar är.

I denna vecka som kommer så har vi en världspremiär på vår  gemensamma ringvecka i Kommunal Mitt.

Då kommer vi  att ringa till medlemmar och blivande medlemmar under tre kvällar, både för att välkomna nya medlemmar och kolla läget hos redan medlemmar.

För vi har alltid plats för fler i vår fina förening. Och till dig som är ombud på din arbetsplats vill jag säga: ställ frågan du också till nya kollegor. ”Känner du till Kommunal? Vill du bli med oss? Eller använd Tipsa-tjänsten på Kommunal.se, så ordnar det sig.

För alla vinner på att vi är många, och alla som jobbar inom våra branscher ska och borde vara med, och för det behövs att någon ställer frågan-” Vill du bli medlem i Kommunal?”

Så vad väntar vi på? Nu kör vi och gör ringveckan till en bra, kul och energigivande aktivitet, eller hur?