Barbro Andersson – ordförande Kommunal Mitt

Jag är en glad, trygg och stolt förtroendevald i Kommunal Mitt. Här är mina tankar, visioner och idéer för ett bättre arbetsliv och därigenom ett bättre samhälle.

Påskhälsning till alla kommunalare

Till dig arbetar inom vård, skola, omsorg, förskola, kost, lokalvård, räddningstjänst, trafik, budservice, badhus, djurvård, trädgårdsanläggning, sotare ja alla medlemmar det här till dig och dina kollegor.

Fortsätt läsa

Påsken 2021 är här. En högtid som är en återkommande storhelg, med en högre helgersättning för de som har arbetspass under helgen.

Och för många er av medlemmarna i Kommunal är det just så, att ni har arbetspass under påsken. Under alla dygnets timmar finns ni där för att hålla välfärdens maskineri igång.

Jag tänker på dig som finns antingen i Region Gävleborg eller i Region Uppsala där just nu trycket är stort på grund av det stora vårdbehovet av Covid19-sjuka patienter. 

Eller på dig som är lokalvårdare, som har det mycket viktiga uppdraget att hålla rent och snyggt, och på alla sätt som är möjliga medverka till att stoppa smittspridningen.

Och  mina tankar går till dig som jobbar med att laga till näringsriktig och stärkande mat så att våra barn och de äldre kan få energi och förstärkt hälsa.

Ni och alla andra yrkesgrupper inom Kommunals avtalsområde är i mina ögon hjältar!

Men det räcker inte att ni blir hyllade som hjältar. Inte alls. Ni har rätt till att ha det bra, tryggt och säkert under er arbetstid. Ni har rätt till en lön som går att leva på även efter pensionen.  Ni har rätt till att ha tillräckligt med kollegor så att ni hinner med era arbetsuppgifter under arbetsdagen.

Men inte ens det räcker tycker jag! Ni ska även ha rätten att känna att det finns en trygg sjukförsäkring att räkna med, om ni skulle bli sjuka. Och rätten att känna er trygga i att den myndighet som ska hantera sjukförsäkringen får rätt förutsättningar att hantera försäkringen på rätt sätt och med likabehandlingsprincipen som riktmärke.

Jag är däremot väldigt glad och nöjd med det positiva mottagandet som Kommunals kampanj för en mänskligare sjukförsäkring fått. Det är flera tusen som har satt sitt namn på listan för namnunderskrifter i kampanjen. Har du inte gjort det redan, så gör det!

För det gör så stor skillnad att vi är många som gör det, då kan vi skapa tryck och opinion i vilken fråga som helst.

Det finns tre nivåer i vårt fackliga arbete: först arbetsrättslagarna som ett golv för hur vi har det på arbetet. Sen kommer våra kollektivavtal som ska toppa det som reglereras i lagen, och tex beskriva hur stor din lön och andra ersättningar ska vara. 

Och till sist ovanpå allt detta finns den fackliga-politiska samverkan, där vi bildar opinion, får allmänheten med oss och därigenom skapar de bästa förutsättningarna som bara får att gå för våra gemensamma villkor. 

Och du, vi gör det bäst tillsammans och vi gör det för varandra. Då får vi, var och en av oss, det lite bättre idag än det var igår.

Ha nu en riktigt glad och trevlig påsk, oavsett om du ska arbeta eller är ledig, och du sträck på dig, du är guld värd och en hjälte i mina ögon!