Barbro Andersson – ordförande Kommunal Mitt

Jag är en glad, trygg och stolt förtroendevald i Kommunal Mitt. Här är mina tankar, visioner och idéer för ett bättre arbetsliv och därigenom ett bättre samhälle.

Mina tankar i tiden med förslag på lösningar

Måndag igen, med nya tankeväckande saker som berör mig och många andra. Saker och tankar som inte fanns i min tankevärld för ett år sen- innan Corona.

Fortsätt läsa

Denna blogg tänkte jag ägna åt några saker som bubblat hos mig den senaste tiden- och även mina idéer om lösningar på detta.

Alla är i  pandemin- Covid19- området.

Den första handlar om de besvär som orsakats av användandet av munskydd. Det är många som får allergiska reaktioner till följd av att de använder munskydd i allt större utsträckning i sitt dagliga arbete. Du som känner igen dig i detta, anmäl det som en arbetsskada. Är du osäker på hur du gör det, så kontakta ditt skyddsombud eller din sektion. Genom att det görs anmälningar om besvären kan det göras förbättringar, du kan få hjälp om du får bestående besvär och du bidrar till att förebygga besvär för andra.

Det andra handlar om vaccinet mot Covid19 och vaccinationen. I media syns en blandad bild, över tillgång och efterfrågan.  Angående tillgången på vaccin, så verkar det ändå lösa sig, för oss i de rikaste länderna på jorden. Vi har bokat upp oss för doser, många fler än vad vi kan tänkas behöva. Medans fattigare länder inte har råd eller resurser för att säkerställa tillgången för sina medborgare. Det känns inte bra, snällt sagt! Den klyfta och segregation det leder till, öppnar upp för de mörkare marknadskrafterna att se sin chans att tjäna storkovan på detta. Jag trodde i min enfald att vi kommit längre i detta i världen detta nådens år, 2021.

Angående viljan att vaccinera sig i här i Sverige, så verkar det öka allt eftersom. Jag tycker också att det kommer motstridiga besked i det, att har du haft Corona så behöver du kanske inte vaccinera dig, och andra säger att alla behöver ta dessa två doser, utifallom.

Jag tycker nog att de som kan och vill, ska ta vaccinet. Om inte annat för hjälpa till att stoppa denna pandemis framfart. Men jag har samtidigt stor respekt för de som tvekar- och där finns inget annat råd än att läsa på och följa utvecklingen noga.

Till sist kan jag inte låta bli att nämna de mycket upprörande nyheterna att några tagit sig friheter, utifrån sin position, att tränga sig före i kön för att få vaccinet, medan andra får vänta på att få boka tid. Sjuka i riskgrupperna som får avstå saker i sitt dagliga liv, i väntan på sin tur, medan andra utnyttjar situationen och tränger sig före. Jag blir bara så matt och trött på den utbredda egoismen!

Det är snart ett år sen Världshälsoorganisationen (WHO) klassade Corona som en pandemi, och den rasar fortfarande. Vi ser ännu inte slutet, och vi behöver alla hålla modet uppe, tills vi kan andas ut, då faran anses vara över, för denna gång.

Jag tror att detta har förändrat oss, men jag känner mig  naiv i att tro att det skulle minska egoismen och viljan att sko sig på andras olycka. Det behöver jag motbevis på- och det kommer jag att söka efter, med ljus och lykta- var så säkra. För de finns- varje dag- bevisen för att vi lärt saker av detta, som kommer att ge oss en ljusare framtid, efter Corona.