Barbro Andersson – ordförande Kommunal Mitt

Jag är en glad, trygg och stolt förtroendevald i Kommunal Mitt. Här är mina tankar, visioner och idéer för ett bättre arbetsliv och därigenom ett bättre samhälle.

Coronaåret 2020- vad tar jag med mig?

Även fast det är några dagar kvar på detta så mycket speciella år, så tänker jag sammanfatta det på mitt sätt!

Jag minns hur vårt verksamhetsår rivstartade, detta år 2020. Vi hade i avdelning Mitt en stor konferens i Uppsala, för att kickstarta igång vårt gemensamma arbete. Det var verkligen en lyckad kickstart, som jag upplevde det. Vi hade, när vi avslutade mötet, en gemensam bild hur vi skulle jobba mer tillsammans på alla nivåer, alltför att medlemmar i Kommunal Mitt skulle få ut det bästa mervärdet ur sitt medlemskap.

Sen kom Corona, där i början på mars. Presskonferenser avlöste varandra med illavarslande budskap om att vi stod inför nåt nytt, stort och svårt som ingen riktigt visste omfattningen på.

Krisledningar aktiverades. Möten, utbildningar, avtalsförhandlingar sköts på framtiden, eller gjordes digitalt. Vi tänkte nog lite till mans att det skulle gå över till sommaren, bara vi höll ut och avvaktade. Vi hade dagliga avstämningar i ledningsgruppen för att få en bild av läget. Och bilden som tonade fram var ett scenario som taget ur en science fiction-film. Anställda stod nästintill helt utan skydd,  både i form av organisation och ren skyddsutrustning. När jag tänker på och läser  om hur skyddsombud runt om i landet agerade och tog ansvar för sin och sina kollegors arbetssituation så blir jag  så grymt imponerad, och så stolt att få vara en del i detta stora maskineri. För det är det, ett stort pussel, med bitar som ska falla på plats. Alla vi behövs för att vårt gemensamma arbete ska bli framgångsrikt.

Sommaren kom. Coronaläget blev något stabilare. Skyddsutrustning och det organisatoriska arbetet kom på plats. Vi såg ljuset i tunneln.

Sen kom hösten, med en andra våg av smittspridning, denna gång på en mycket bredare front. Nu tror jag att de flesta av oss känner till någon som varit sjuk i, eller har varit sjuk själv i Covid19. Och mitt i denna pandemi står medlemmarna i Kommunal och tar fajten.

Avtalsrörelsen blev ju som sagt uppskjuten till hösten, och i skrivande stund så är den i full gång. Många avtal är på plats, med många bra saker i.

LAS- frågan- där var det väldigt upp och ner. Det jag och många med mig är eniga om, är att det aldrig blir bra när politiska beslut ställer till det i maktbalansen emellan arbetsmarknadens parter i vår svenska modell. Men jag är ändå stolt och nöjd över den överenskommelse som Kommunal till slut landade i, och tänker fram för allt på de trygghets- och omställningsdelar som finns i den. Men mycket arbete kvarstår innan allt är på plats, och allt ska vara klart, annars faller helheten.

Inför detta år så lovade jag att för varje ny medlem gå 1000 steg. Jag hade som ambition att gå ”in” den målsiffra som Mitt hade inför året det vill säga 3917 st. Jag startade året bra. Låg i fas fram till april-maj, och låg bättre till än avdelningens siffror i 5 av de första 8 månaderna på året. Nu i slutet av året, så är jag hopplöst efter i medlemsinflödet, och det är jag glad över! Glad för att siffrorna, glad för att många valt att vara med oss och glad för att jag ändå har nästan lyckats hålla i. Jag kommer inte att kunna hålla jämna steg med inflödet av nya medlemmar, men jag har hittat en ny vana och  en drivkraft att röra på mig. Och jag har gått ”in” 3515 nya medlemmar t.om 20/12, och det är jag  så oerhört mallig över!

Jag vill som avslutning vända mig till dig, som medlem eller kanske som blivande medlem. Jag vill skicka ett varmt tack till dig, för att du valt att vara med i vår stora Kommunal-familj. Det gör stor skillnad, för dig, för mig och för alla andra kamrater.  Ju fler vi är, ju starkare blir vi. Vi som medlemmar finns i yrken som gör skillnad i medborgares vardag, från vaggan till graven, vi håller kollektivtrafiken igång, vi lagar mat och vi håller rent. Vi som fackförbund har tagit stora kliv framåt och det är mycket tack vare just dig och dig!

Men jag vill också skicka en varm och stor hälsning till dig att du ska vara rädd om dig och de dina. I den så väldigt speciella tid som vi, och inte minst du, som finns i alla de yrken som Kommunal organiserar, är i, så är viktigt att du är rädd om dig, sträcker på dig och är stolt över din insats. Det mycket som står och faller med att du och vi håller ihop och håller i. Jag lovar att jag ska göra allt jag kan för att stötta er alla i ert arbete.

Som avslutning vill jag önska dig en God Jul och ett Gott Nytt År, vi kommer att behöva tänka till och vara försiktiga ett tag framåt också, men det fixar vi, och vi gör det  bäst tillsammans!