Barbro Andersson – ordförande Kommunal Mitt

Jag är en glad, trygg och stolt förtroendevald i Kommunal Mitt. Här är mina tankar, visioner och idéer för ett bättre arbetsliv och därigenom ett bättre samhälle.

Kommunal behöver din hjälp. Nu växlar vi upp i arbetsmiljöarbetet inom vård och omsorg.

Söndagen den 1 mars var jag med min familj på födelsedagskalas hos min bror. Vi är en stor familj och tycker mycket om att kalasa så var vi många på plats, typ 20 personer i alla åldrar från 0- 82 år. Veckan efter var jag sjuk i feber, halsont och maginfluensa. Jag låg då mycket i soffan och tittade på tv. Inte så mycket Coronaprat då, bara lite rapporter från Wuhanprovinsen i Kina om ett nyupptäckt virus. Smittan sades komma från djur och överfördes till människor genom droppsmitta. Veckan därpå, runt den 12 mars började det gå upp för oss alla att det här viruset var nytt, väldigt smittsamt och på väg hit till Europa och till Sverige.

Fortsätt läsa

Det är en overklig känsla att det har gått så fort att komma till detta allvarliga läge i Sverige, Europa och världen. Vårt vardagsliv har förändrats i grunden. Social distansering, tuffa tider för exempelvis handel och besöksnäring, och andra långtgående effekter för oss alla. Det har gått otroligt fort, och det är inte på långa vägar över ännu. Frågan är hur länge det dröjer innan vi kommer tillbaka till det vi hade innan Coronaviruset och Covid-19.

Och mitt i detta finns vi i Kommunal, medlemmar, förtroendevalda i olika roller och förtroendeanställda.

Det är i mångt och mycket anställda inom våra avtalsområden som håller välfärden igång. Som tar hand om de äldre som har hemtjänst, som vårdar de svårast sjuka på IVA, som lagar maten,som kör bussen, som städar m.m.

Oron för om det kommer att finnas skyddsutrustning är stor och ökar.

Att då i allt detta svåra och nya behöva ställas inför det faktum att det inte finns skyddsutrustning som ger tillräckligt skydd eller tom inte finns någon alls, är nästan ofattbart! Att känna oro för att just jag bär med mig smitta med mig in mina möten med brukare, och riskerar att ta det med mig till min familj, nära och kära. Det gör mig oerhört upprörd! Och såklart ju längre in i pandemin vi kommer  så ökar oron.

I enkätundersökningen bland Kommunals skyddsombud i Mitt så säger 82% av skyddsombuden i hemtjänst och äldreomsorg att de känner oron över tillgången på skyddsutrustning.  Bara 65% svarar i samma undersökning att det verkligen finns tillräcklig skyddsutrustning i tillräcklig mängd.

Det finns flera saker som kan förklara detta- men är inte okej bara för det.

Det finns många förklaringar till den uppkomna bristen. Ett är att det inte fanns några lager med utrustning att tala om. Det har varit så lätt att tänka att vi kan beställa mer när det slut. Men denna gång funkade inte det, när hela EU och hela världen har samma brist som vi. Att bristen känns så akut är också, tror jag, ännu ett kvitto på att många känner av den låga bemanning som många gånger finns inom välfärden idag.

Man skulle till och med kunna säga att det finns mycket genusproblematik i detta. Inom mansdominerade yrken är det många gånger mycket större tillgång på tillräcklig skyddsutrustning än inom kvinnodominerade yrken, och aldrig fråga om det ska finnas eller inte.

Det är oerhört provocerande att hos många arbetsgivare och andra ansvariga inte verkar finnas en vilja att åtgärda denna brist. Och det när vi samtidigt vet att tillräcklig och rätt skyddsutrustning, faktiskt är skillnad mellan liv och död, både för hjälpgivare och hjälpmottagare.

Men det finns hopp och framtidstro!

Det kan vara lätt att tappa modet, och att tron på att detta ska lösa sig. Men att det finns så  positiva många exempel på andra som sluter upp och visar på lösningar för lösa detta ger mig stort hopp inför framtiden. Så gott som dagligen läser jag att företag ställer om sin tillverkning till att tillverka visir, handsprit och andra saker som behövs i att stoppa smittspridningen. Initiativet att klappa en minut kl 20:00 för att hylla all vårdpersonal värmer. Vi går ihop och stöttar varandra när det hettar till, det är det finfina med den svenska modellen!

Och  nu växlar Kommunal upp arbetsmiljöarbetet.

För att visa på allvaret i denna situation, så kommer vi nu i Kommunal, skruva upp vårt arbetsmiljöarbete ett snäpp ytterligare. Våra skyddsombud kommer i samlad tropp, stämma av, riskbedöma, begära åtgärder eller i sista hand stoppa arbetet på sin arbetsplats.

Detta är jätteviktigt och helt avgörande.

Som skyddsombud är ni de allra viktigaste i detta arbete som Kommunal nu påbörjar.

Kommunal arbetar nu utifrån två olika spår inom vård och omsorg, akut respektive förebyggande. Syftet är att säkerställa en god arbetsmiljö för de anställda samt att se till att prioriteringar och bedömningar av arbetsmiljön blir lika i hela landet.

Akut läge – på arbetsplatser med misstänkt eller konstaterad smitta av Coronaviruset, ska skyddsombuden genast vidta åtgärder om det finns brister i arbetsmiljön.

Förbyggande – där det idag inte finns smitta arbetar Kommunal förebyggande, för det kan fort slå om och bli ett akut läge om smitta kommer in på arbetsplatsen.

Du som skyddsombud har en avgörande roll i detta arbete, och vi gör det bäst tillsammans!

Vi kommer aldrig att ge oss i detta, vi är enade, vi är starka och vi står tillsammans,( fast nu i dessa tider såklart på en armlängds avstånd).

Skyddsombudet roll är avgörande. Jag vill vända mig till dig och dig  och fråga ”har du koll på vem som är skyddsombud hos dig, på just din arbetsplats?” Ta i så fall kontakt med hen, stötta, följ rekommendationer från hen så blir vi alla ännu starkare och tryggare.

Finns du på en arbetsplats utan skyddsombud? Och är du kanske nyfiken på vad detta fina uppdrag innebär?

Vänd dig till din sektion, så hjälper de dig!

Arbetsmiljön ska kännas säker och trygg för alla, så är det bara!