Barbro Andersson – ordförande Kommunal Mitt

Jag är en glad, trygg och stolt förtroendevald i Kommunal Mitt. Här är mina tankar, visioner och idéer för ett bättre arbetsliv och därigenom ett bättre samhälle.

Var finns hjärtat i välfärden idag?

”Låt hjärtat va me. Allt du gör beror på de”, så lät signaturmelodin till en populär gammal svensk tv-serie. Idag på Alla hjärtans dag tänker jag på den texten och vill utifrån den ställa frågan; var finns hjärtat i välfärden idag?

Fortsätt läsa

Var finns hjärtat i välfärden idag?

 Jag vet att finns ett stort hjärta hos Sofie som jobbar på en hälsocentral som undersköterska. Hon som alltid möter dig som patient med ett värmande leende och ett lugn som smittar av sig och får dig att känna dig trygg. Och jag vet att det finns ett lika stort hjärta hos Philip som jobbar som barnskötare på ditt barns förskola. Han som alltid får ditt barn att lysa upp av glädje när det är han som tar emot er på morgonen.

Och hos Elisabeth, den trevliga bussföraren som alltid glatt hälsar ”Välkommen ombord!” när du trött, frusen och stressad kliver på bussen tidiga vintermorgnar. Hon älskar sitt jobb och har ett stort hjärta i allt hon gör på sitt arbete. Det finns definitivt även hos Arman, kocken i köket som lagar så god mat att din pappa på äldreboendet alltid berömmer maten varje gång när du frågar vad han har ätit idag. Som ni förstår kan jag räkna upp oändligt många fler exempel på var hjärtat finns i välfärden idag. Jag ser att det finns överallt, alla dagar i veckan, dygnet runt, i hela Sverige!

Det jag däremot inte ser är var hjärtat finns när det talas om effektivisering inom välfärden. Jag menar att effektivisering betyder att rätt sak ska görs av rätt person på rätt plats. Hur kan det då kallas effektivisering när arbetsgivaren drar in på en undersköterska, barnskötare eller kock? Blir rätt sak gjord på rätt sätt av rätt person om färre förväntas göra mer? Blir dina barn mer trygga om Philip får fler arbetsuppgifter till följd av att den vakanta barnskötartjänsten inte tillsätts? Blir maten mer välsmakande om Arman ska laga dubbelt så många portioner? Det vi ser idag menar jag är inte effektivisering utan snarare produktivitetsökning. Var finns hjärtat i det tänket inom välfärden?

Att effektivisera inom välfärden borde istället innebära att ge rätt förutsättningar för rätt person att göra rätt saker på rätt sätt i rätt tid. Det betyder att de som arbetar inom välfärden måste få vara med och påverka utformning av den, utveckla och förfina arbetsmetoderna. Det måste få ta tid – och det behövs fler, inte färre medarbetare!

Under 2020 kommer kommuner och regioner att få mer medel från staten i form av statsbidrag, som bland annat ska gå till välfärden. Det vill jag verkligen ska leda till att hjärtat i välfärden blir stärkt, så att det håller sig friskt, mår bra och klappar på ett bra tag till. För det är vårt underbara, stora, varma välfärdshjärta och framtid det handlar om!

Barbro Andersson
Avdelningsordförande
Kommunal Mitt