Avtalsbloggen

Följ Kommunals blogg om avtalsrörelsen

Medlemmarna i Kommunal har rätt till hållbara arbetstider

Vi behöver rusta oss för att möta utvecklingen med ohållbara scheman och orimlig arbetstidsförläggning.

En besynnerlig men framgångsrik avtalsrörelse

Avtal2020 är (nästan) till ända. Avtalssekreterare Johan Ingelskog gör ett försök att sammanfatta den mest komprimerade avtalsrörelsen i Kommunals historia. En avtalsrörelse som dessutom präglats av pandemi, höga förväntningar och en rejäl dos jävlar anamma:

Tuffa tider väntar – jag räknar med er!

I förra veckan tecknades ett riktigt bra avtal mellan Kommunal och Sveriges kommuner och regioner (SKR)/Sobona. Branschavtalen på Sobona återstår att förhandla, vi får återkomma om dem. Som nyvald avtalssekreterare kan jag konstatera följande: Såhär bra resultat kan vi knappast räkna med varje gång. Det är på många sätt ett unikt avtal i en unik situation. Ett stort tack till delegationen, alla andra fantastiska medlemmar och till förtroendevalda som banat väg för detta, utan er hade det inte varit möjligt!

Avtalsrörelsen är ett enormt lagarbete

Mycket har hänt sedan jag skrev här sist, trots att det bara gått några veckor. Min förhoppning var att vi vid det här laget skulle ha lämnat förhandlingarna om trygghet och omställning, de så kallade LAS-förhandlingarna, bakom oss. Att vi med full kraft skulle kunna fokusera på våra egna förhandlingar. Riktigt så blev det inte.

Nu ger vi järnet

För ungefär tre veckor sedan valdes jag till avtalssekreterare. Jag erkänner gärna att jag fortfarande går runt och är både stolt över att ha fått förtroendet och samtidigt ödmjuk inför uppgiften. Men framförallt är jag oerhört fokuserad och det är hög tid att uppdatera den här bloggen för att ge en inblick i hur min vardag ser ut nu när både LAS-förhandlingar och avtalsrörelse är igång.

Coronastyle hejdå – utan kalas och kramar

I februari i år meddelade jag att jag skulle sluta mitt uppdrag som avtalssekreterare och avgå till förbundsmötet i maj av hälsoskäl. Då, när jag beslutade mig för att jag…

”Rapport om förhandlingsläget inför avtalsåret 2020”

Det är februari och en dryg månad kvar till de första avtalen går ut. Även om det utåt sett är lugnt i avtalsrörelsen just nu vill jag bara ge en kort uppdatering om vad som händer. Vi står ju som bekant inför en jättelik avtalsrörelse. Hela 70 avtal ska förhandlas under 2020. Vi kan konstatera att krav och motkrav har utväxlats och att vi i många fall står långt ifrån varandra mellan fack och arbetsgivare. Men det är som det brukar vara. Det är ändå ett lugnt och stilla tempo än så länge i de förhandlingar som har påbörjats på olika avtalsområden.

Varför måste man lämna världens roligaste jobb?

Efter tio år med världens roligaste och viktigaste förtroendeuppdrag har jag nu bestämt mig för att detta blir min sista avtalsrörelse som avtalssekreterare för Kommunal.

Jag är en person som vill förändra, driva på, göra skillnad – och som alltid ger minst 200 procent. Men under hösten har det blivit tydligt att kroppen inte längre orkar och att jag inte kommer att kunna ladda om inför avtalsrörelserna 2021, 2022 och så vidare.

Nu kommer jag koncentrera mej på en sjuhelvetes bra avtalsrörelse, där jag ska krama ut varenda droppe av mej själv och av arbetsgivarna för så bra avtal som det bara går. Extra roligt och viktigt eftersom Kommunal går själva – och då brukar vi få bäst avtal. Och det ska jag banne mig fixa nu också. Tillsammans med alla er andra.

Därför lämnade Kommunal LAS-förhandlingarna

I veckan beskrev medierna hur Kommunal och flera andra fackförbund hoppade av förhandlingarna om Las. Så kan det beskrivas. Men mer formellt korrekt är att vi aldrig varit med i förhandlingarna– trots att de handlat om en uppluckring av Lagen om anställningsskydd, Las, en lag som inte bara berör Kommunals en halv miljon medlemmar, utan hela den svenska arbetsmarknaden.

Vi står inte ensamma i avtalsrörelsen – vi är många

I tisdags berättade vi för omvärlden att Kommunal väljer att ställa sig utanför LO-samordningen i avtalsrörelsen. Det betyder att vi inte har stöd från andra fack för att driva våra krav. Som förbund står vi just nu ensamma. Men det betyder naturligvis inte att vi är ensamma. För vi är Kommunal – Sverige största välfärdsförbund med över en halv miljon medlemmar.