Avtalsbloggen

Följ Kommunals blogg om avtalsrörelsen

En besynnerlig men framgångsrik avtalsrörelse

Avtal2020 är (nästan) till ända. Avtalssekreterare Johan Ingelskog gör ett försök att sammanfatta den mest komprimerade avtalsrörelsen i Kommunals historia. En avtalsrörelse som dessutom präglats av pandemi, höga förväntningar och en rejäl dos jävlar anamma:

– Nu återstår endast ett avtal att förhandla. När förbundsstyrelsen tar beslut om det sista avtalet – vilket jag hoppas sker inom kort – går en oerhört speciell, utmanande och tuff tid mot sitt slut. Med facit i hand kan vi säga att vi gjort en fantastisk avtalsrörelse, förutsättningarna till trots. I en avtalsrörelse går det inte att tro att något ska gå vägen utan hårt arbete. Och den här gången har det verkligen prövats. Det har varit den mest omfattande avtalsrörelsen, på den kortaste tiden för oss i Kommunal. Den är klurig att sammanfatta, men jag vill göra ett försök.

Något slags startskott skulle man kanske kunna kalla det, när vi hösten 2019 beslutade oss för att ställa oss utanför LO-samordningen. Vårt raka argument var att yrkesutbildning måste få löna sig även i välfärden. Så, sagt – och gjort! Det är nästan svårt att minnas tiden före Corona-pandemin, men innan den drog in över världen för ungefär ett år sedan, var vi inställda på en avtalsrörelse under våren. De planerna fick i hast revideras, när vi började förstå pandemins omfattning. Avtalsrörelsen flyttades till hösten 2020 och jag tror att vi alla började förstå att 2020 skulle bli ett år då inget var som vanligt.

 

Ett år som gav kämpaglöd

Efter en vår och sommar med ofattbara påfrestningar för medlemmarna i Kommunal, gick vi in i en avtalsrörelse som kom att präglas av enorma, och helt rättfärdiga, förväntningar. Men också av kämpaglöd och ett jävlar anamma av rang! Mitt i denna något kaosartade period förhandlade vi dessutom om trygghet och omställning med Svenskt Näringsliv. Det kan man kalla många järn i elden.

För mig personligen hade ju den här tiden dessutom inletts av en kandidatur till avtalssekreterare. En process som var väldigt påfrestande, eftersom beslutet i slutändan ligger i medlemmarnas händer. Jag är och förblir så klart enormt stolt och glad över att ha fått det finaste uppdrag jag kan tänka mig.

 

Ett enormt lagarbete

Vi har förhandlat 74 avtal med 18 motparter. Vi har lagt ett varsel, sänt 16 Avtalsnytt, haft 60 informationsmöten med ombudsmän och 11 extrainsatta förbundsstyrelsemöten. Och efter vad som ibland känts som otaliga dagar och nätter och oändligt många samordningsmöten, kan vi nu stänga boken för #avtal20. Svart på vitt har vi gjort en riktigt jäkla bra avtalsrörelse! Vi har lyckats med vår strategi när det gäller lön och vi har motat bort alla arbetsgivarnas försämringar. Och – vi har gjort det tillsammans.

Avtalsrörelser är ett enormt lagarbete. Medlemmar, förtroendevalda, ombudsmän, assistenter, press och kommunikation, vaktmästare, statistiker och utredare. Alla har ni varit med och bidragit till denna avtalsrörelse. Vi har alla anledning att sträcka på ryggen. Vilket hästjobb! Jag skulle vilja damma av en gammal slogan från LO här: ”Vi ska vara stolta men inte nöjda.”

Nu väntar utvärderingar och analyser av vårt arbete och de lokala förhandlingarna runt om i landet. Sedan kör vi vidare med att utkämpa de dagliga fackliga striderna, tills det är dags att ladda om för avtal 2022. Jag hoppas jag får förtroendet att leda även den avtalsrörelsen.