Avtalsbloggen

Följ Kommunals blogg om avtalsrörelsen

Tuffa tider väntar – jag räknar med er!

I förra veckan tecknades ett riktigt bra avtal mellan Kommunal och Sveriges kommuner och regioner (SKR)/Sobona. Branschavtalen på Sobona återstår att förhandla, vi får återkomma om dem. Som nyvald avtalssekreterare kan jag konstatera följande: Såhär bra resultat kan vi knappast räkna med varje gång. Det är på många sätt ett unikt avtal i en unik situation. Ett stort tack till delegationen, alla andra fantastiska medlemmar och till förtroendevalda som banat väg för detta, utan er hade det inte varit möjligt!

Kommunal fick igenom löneökningar för alla på avtalsområdet och en högre satsning på yrkesutbildade i välfärden än vad vi räknat med. Det blir bättre villkor för anställda som arbetar ständig natt, större möjligheter att snabbare gå från visstid till fast anställning, förhoppningsvis lättare att få ut sin sommarsemester under just sommarmånaderna och en ny partskommentar till jourbilagan. Dessutom hoppas vi att lönerna betalas ut lagom till jul. Det tror jag få har missat. Mer om avtalet går att läsa på kommunal.se.

Nu fortsätter avtalsrörelsen och vi har många avtal kvar att förhandla. Jag tänker inte sticka under stol med att det kommer bli tuffa tider ett tag framöver. SKR må precis som alla andra motparter företräda arbetsgivarna, men trots allt handlar det om arbetsgivare i landets kommuner och regioner med en politiskt styrd organisation i ryggen.

Min gissning är att det var politiskt omöjligt för SKR/Sobona att komma undan med mindre än en rejäl satsning på medlemmarna i Kommunal i årets avtalsrörelse, inte minst i ljuset av pågående pandemi. Vi har haft allmänhetens stöd i ryggen hela tiden och jag tror att varenda en i Sverige sätter högt pris på det jobb som den yrkesskickliga personalen i välfärden gjort – och fortsätter göra.

Att förhandla med arbetsgivare som istället företräder privata aktörer, alltså företag, är en annan femma. I förra valrörelsen för tre år sedan fick vi kämpa med näbbar och klor för att få samma satsning på privatanställda med satsning på yrkesutbildade inom vård och omsorg som vi fick på SKR-avtalet. Det gick tillslut. Men på samma sätt som då måste vi vara beredda på stora utmaningar. I detta nu har dessutom LO-förbunden Handels och Hotell- och restaurangfacket tvingats varsla om konflikt för att få ut det som de är överens om i LO-samordningen.

Industrinormeringen, eller märket som det ju brukar kallas, ligger fast. Att Kommunals motparter på de återstående avtalen skulle vilja ge mer är svårt att se i dagsläget. Förhoppningsvis tar de sitt förnuft till fånga under den tid som återstår innan avtalen löper ut. Att erbjuda bra villkor här och nu är inte bara bra för den befintliga personalen, det gör det också möjligt att lösa rekryteringsutmaningen sett ur ett längre perspektiv. Vi kommer från Kommunals sida fortsätta att jobba hårt med vår satsning på yrkesutbildade och hoppas att arbetsgivarna går oss till mötes.

Kommunal jobbar vidare. Steg för steg ska vi försöka bana väg för bättre villkor och avtal för alla. Men nu gäller det att vi är medvetna om de utmaningar som väntar, fortsätter värva och spetsar våra argument.

Jag räknar med er!

Johan Ingelskog nämner märket i sin text. Du kan läsa mer om märket och avtalsrörelsen 2020 på kommunal.se