Avtalsbloggen

Följ Kommunals blogg om avtalsrörelsen

”Rapport om förhandlingsläget inför avtalsåret 2020”

Det är februari och en dryg månad kvar till de första avtalen går ut. Även om det utåt sett är lugnt i avtalsrörelsen just nu vill jag bara ge en kort uppdatering om vad som händer. Vi står ju som bekant inför en jättelik avtalsrörelse. Hela 70 avtal ska förhandlas under 2020. Vi kan konstatera att krav och motkrav har utväxlats och att vi i många fall står långt ifrån varandra mellan fack och arbetsgivare. Men det är som det brukar vara. Det är ändå ett lugnt och stilla tempo än så länge i de förhandlingar som har påbörjats på olika avtalsområden.

Trots att vi i vissa frågor står långt ifrån varandra är tonläget och samtalsklimatet i förhandlingsrummen ännu så länge goda. Vi får förklara och utveckla våra yrkanden för arbetsgivaren, ge exempel och argumentera om varför vi behöver ändra olika saker i avtalen. Arbetsgivaren får utveckla sina specifika krav och vi lyssnar och försöker att sätta oss in i vad de ser som problem. Det här är en viktig del av förhandlingarna – att börja med att förstå varandra, trots att det på ytan kan se ut som att vi ibland är mil ifrån varandra.

Ibland ser vi och arbetsgivarna samma problemställningar och kan också vara överens om att vi behöver hitta lösningar på olika problem. Det är ofta här det svåra börjar, vi ser många gånger helt olika på hur en lösning ska se ut. Det är det som är komplicerat i en förhandling, att hitta en lösning som fungerar ute på arbetsplatsen och förbättrar arbetsvillkoren för Kommunals medlemmar, men samtidigt också en lösning som arbetsgivaren kan tänka sig. Det gäller att ha goda argument och visa på problem och få med sig arbetsgivaren på det som behöver förändras.

Men än så länge är det alltså ganska lugnt. Det blir ett tuffare och hårdare tempo ju närmare vi kommer tidpunkten när avtalen går ut. De första avtalen som det ska göras upp om är för medlemmar som arbetar inom Svenska kyrkan, Sobona-företag,  exempelvis inom energi, fastigheter och vatten/miljö och för Skorstensfejare.

De avtalen ska vara klara senast 31 mars. Sedan löper många andra avtal ut i april, det gäller exempelvis vårt stora avtal med Sveriges kommuner och regioner. Jag återkommer med rapporter när det börjar röra sig mer i de avtalen.

Den här veckan har vi vår delegation av medlemmar inom personlig assistans och som arbetar inom privat assistans inne på plats i Stockholm, för att arbeta fram krav som vi ska ställa till arbetsgivarna på det området. Vi lämnar också över krav till arbetsgivarorganisationen Arbetsgivaralliansen inom utbildningsområdet och inom vård. Då bestämmer vi också datum för förhandlingar, avtalen med Arbetsgivaralliansen ska vara klara den sista april.

Vi följer naturligtvis också vad som händer i vår omgivning, då Kommunal självklart är en del av vad som händer på hela den svenska arbetsmarknaden. De flesta avtal på arbetsmarknaden är föremål för förhandling och det är industrin som är märkessättare och först ut. Kravet från facken i industrin är 3 procent och här om veckan svarade arbetsgivaren på budet. Har ni noterat vad de anser var en rimlig löneökning? Jo, 1.4 %. Det är vad arbetsgivarna svarat med. Jag tänker inte ens kommentera den siffran, mer än att det lär komma nya bud här framöver.

Det kommer som sagt även att beröra oss. Och ju skarpare förhandlingarna blir desto större anledning finns det så klart för mig att återkomma och berätta om vad som rör sig. Och ju fler vi är i Kommunal desto större möjligheter kommer jag att kunna ha att berätta om saker som går bra, trots det motstånd jag vet att vi har kring vissa av våra krav.

Så innan förhandlingarna blivit ännu skarpare hoppas jag att alla som är engagerade i vår fackförening gör vad de kan för att berätta om vad Kommunal vill i avtalsrörelsen och att värva fler medlemmar. Ju starkare vi är som kollektiv desto större möjligheter har vi att lyckas med riktigt bra saker för de enskilda medlemmarna.