Avtalsbloggen

Följ Kommunals blogg om avtalsrörelsen

Så här går det till vid medling

Idag är det fredag och veckan har varit intensiv kan man lugnt säga. Vi har suttit med medlarna som försöker hitta en medlingslösning inför den stundande konflikten som berör personliga...

Fortsätt läsa

Idag är det fredag och veckan har varit intensiv kan man lugnt säga. Vi har suttit med medlarna som försöker hitta en medlingslösning inför den stundande konflikten som berör personliga assistenter.

Hur går det till det där med medling, vad gör ni där? Det frågar många mig. Till att börja med träffar vi och arbetsgivarorganisationen medlarna var för sig. Medlarna behöver parternas hjälp att förstå vad konflikten handlar om och var meningsskiljaktigheterna mellan oss parter är. Vilka frågor som funnits med under förhandlingarna som pågått sedan i våras och hur våra förhandlingar har gått. Vi redovisar våra ståndpunkter och lämnar de underlag medlarna behöver eller önskar. När medlarna bildat sig en uppfattning om det totala läget kommer vi in i nästa fas, där medlarna kommer med frågor och vill veta hur vi ställer oss till olika frågeställningar. Det är väl troligt att vi kliver in i den fasen nästa vecka när medlingen fortsätter. Jag förväntar mig att vi får ett bud i mitten eller slutet på nästa vecka. Det budet har vi att anta i sin helhet eller att förkasta. Säger någon part, vi eller arbetsgivarna, nej till budet är konflikten ett faktum och bryter ut fredag den 8 september. Med andra ord: vi fortsätter arbetet nästa vecka och hoppas att medlarna kan hitta en lösning som båda parter kan köpa.

För övrigt pågår det förhandlingar på fler avtalsområden, jag ska kort nämna något även om hur det går med dem.

Med arbetsgivarorganisationen Visita förhandlar vi om avtal för våra medlemmar som arbetar i skol- och sjukhuskök som drivs genom entreprenader av exempelvis Sodexo eller Fazer. Avtalet löpte ut igår (31 augusti) och än är vi inte i mål. Det ska sägas att som det känns för dagen är det en bit kvar innan vi blir klara.  Arbetsgivarna har bestämt sig för att genomdriva förändringar i avtalet, förändringar som för våra medlemmar innebär stora försämringar och det kan vi aldrig acceptera. Vi behöver hitta andra acceptabla lösningar och därför har vi kört fast lite i dagsläget. Men det ska väl lossna (det brukar det ju oftast göra) och vi fortsätter förhandlingarna även där nästa vecka.

Vi förhandlar även med Almega Tjänsteförbunden om ett nytt serviceentrepenadsavtal.  Avtalet omfattar servicearbete som utförs vid sjukhus, vårdinrättningar och skolor. Exempel på företag är Sodexo och ISS. Här har vi förhandlat i veckan, även detta avtal gick ut igår och vi hoppas att vi blir klara inom kort, det är några frågor som återstår att hitta en lösning på.

Den här veckan har vi också inlett förhandlingarna med KFO (arbetsgivarorganisationen för företag och organisationer inom kooperation, idéburen välfärd och civilsamhälle) om personliga assistenter. Vi hoppas att dessa förhandlingar inte blir lika segdragna som förhandlingarna om avtal med Vårdföretagarna har blivit. Vi hoppas på ett avtal och vi tror att det inte behöver bli någon långbänk med KFO.

Förhandlingar pågår också för våra medlemmar som arbetar på Samhall. Här samordnar LO förhandlingarna och det är sju LO-förbund som samförhandlar. Det är en bit kvar innan vi är klara med dessa förhandlingar och det lär inte vara höga odds på att vi återigen hamnar i medling. Jag var själv, när jag jobbade som ombudsman i många år, ansvarig förhandlare för Samhallavtalet och jag tror aldrig att vi löste ett avtal utan medlare, så varför i år? Säger en sann pessimist.

 

För övrigt så överlämnade vi våra avtalskrav till Almega igår gällande löner och villkor för medlemmar som arbetar i privata företag som bedriver hushållsnära tjänster, det vi ibland slarvigt kallar för RUT tjänster. Så där inleder vi nu förhandlingarna. Avtalet löper ut 30 september.

Trevlig helg på er alla!

Lenita