Avtalsbloggen

Följ Kommunals blogg om avtalsrörelsen

Det rör sig framåt på avtalsfronten

Förhandlingar är ett intressant spel. Ena stunden ser en uppgörelse fullständigt omöjlig ut. Allt är låst. Sen uppstår en lucka – och plötsligt är samtalen igång igen i timtal. Lite...

Fortsätt läsa

Förhandlingar är ett intressant spel. Ena stunden ser en uppgörelse fullständigt omöjlig ut. Allt är låst. Sen uppstår en lucka – och plötsligt är samtalen igång igen i timtal. Lite så var det i våra förhandlingar med Sveriges Skorstensfejares Riksförbund. Jag har tidigare skrivit att förhandlingarna gick trögt – och så var det. De gick så trögt att Kommunal var fullt förberett för konflikt. Vi kunde inte acceptera att arbetstiderna gjordes om från ordinarie dagtid till schemalagd tid dygnet runt, åtminstone inte utan en rejäl kompensation till medlemmarna. Efter långa förhandlingar blev vi till sist överens, vilket både vi och arbetsgivarna var nöjda med. Frågorna om arbetstiderna får behandlas av en arbetsgrupp och skorstensfejarna och teknikerna har nu fått ett treårigt avtal med lönehöjningar på 6, 5 procent över avtalsperioden. Vi är också överens om en låglönesatsning och om att, utöver arbetstider, även se över frågor om arbetsmiljö och yrkesutbildning.

Samtidigt fortsätter vårt avtalsarbete på flera andra områden. Vi har den här veckan haft delegationer inne på förbundskontoret för folkhögskola och utbildning inom Arbetsgivaralliansen och för Svenska kyrkan. Vi har också haft flera delegationer inne från KFS, de kommunala företagen, inom Energi, VA, Parkering och återvinning. Vi hade hoppats att bli färdiga men så blev det inte utan vi får fortsätta förhandlingarna. I mitten och slutet av nästa vecka har vi delegationer inne från SLA: trädgårdsodling, jordbruk och djursjukhus. Det rör sig alltså framåt på avtalsfronten – och jag hoppas att vi snart ska kunna bli färdiga med flera nya avtal. Men som sagt: i förhandlingar vet man inte. Inget är klart förrän allting är klart.

På den övriga arbetsmarknaden har nu Seko varslat om strejk. Vi får se hur det slutar. Det handlar återigen om låglönesatsningen inom det så kallade märket, den lönenorm som är satt av industrin. Det är en fråga som återkommit flera gånger under avtalsrörelsen. Återigen verkar det vara Almega som sätter sig på tvären – och vägrar erkänna att det går att göra en låglönesatsning inom detta märke. Det är en märklig hållning. Kommunal stödjer naturligtvis Seko och låglönesatsningen.  Igår blev ett avtal inom Almega klart då Fastighets sa ja till medlarbud efter att ha varslat Almega om konflikt inom specialstädområdet.  För Kommunals del så har vi tio avtal med Almega som löper ut i år. De första löper ut sista juni, vi får hoppas att Almega inte sätter sig på tvären när det blir Kommunals tur att förhandla.

Om Almega behöver kyla ner sig så gäller det samma inte våren. Det vore hög tid att få känna av årstiden, inte bara i kalendern. Jag gissar att ni håller med mig? Vi hörs snart igen, men för att få än mer aktuell uppdatering om avtalsläget – följ Kommunals hemsida och Facebooksida.  Här inom kort kommer också nästa del av vår Podcast förhandlarna som du hittar på www.kommunal.se eller om du går in på appen podcaster.