Avtalsbloggen

Följ Kommunals blogg om avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen 2017 är här!

Just som vi avslutat kollektivavtalsförhandlingarna 2016 är det dags att växla yrkanden för de första avtalen som ska förhandlas om i år.

Fortsätt läsa

Det viktigaste i årets avtalsrörelse är att behålla och vidareutveckla de förbättringar vi lyckades åstadkomma förra året, t ex den extra lönesatsningen för undersköterskor och det viktiga arbetet med att införa heltid som norm även i vård- och omsorgsyrken. I år kommer vi också att kräva en särskild låglönesatsning till de medlemmar som har löner under 24 000 kronor i månaden på en heltid och som vi kommit överens om i LO samordningen.

Idag, fredag den 10 februari, inleder vi förhandlingar med Arbetsgivaralliansen om villkor och löner för de medlemmar som arbetar inom idéburen vård och omsorg, det vill säga hos arbetsgivare som inte styrs av vinstintressen. De allra viktigaste frågorna inom det här området är fortsatt undersköterskesatsning motsvarande den som gäller för de som arbetar inom offentlig verksamhet, ett intensifierat arbete för att införa heltid som norm. Går allt som det ska kommer vi att ha ett nytt avtal den 31 mars.

De fem olika avtalen som vi har med Skogs och lantarbetsgivarförbundet (SLA) inom den gröna näringen (golfbanor, trädgårdsanläggning, trädgårdsodling, jordbruk och djursjukvård) löper ut mellan den sista april och sista juni. De viktigaste frågorna rör arbetstider och arbetsmiljö. Det handlar om allt från att få veta sina arbetstider/scheman i god tid, till att det är rimliga ersättningar för till exempel övertid och beredskap. Förhandlingarna inleds i slutet av februari och vår ambition är att det ska finnas nya avtal på plats när de gamla löper ut.

Jag vill passa på att tacka alla medlemmar som har bidragit med avtalsförslag och kloka idéer inför årets avtalsrörelse och jag hoppas på fortsatt dialog med er via bland annat Kommunals sociala medier. Tack för ert engagemang! Nu kör vi!