Avtalsbloggen

Följ Kommunals blogg om avtalsrörelsen

Företagen har råd att förbättra villkor och löner

Medan debatten om vinster i välfärdssektorn rasar i media fortsätter vi att förhandla om löner och villkor för Kommunals medlemmar som arbetar inom privat äldreomsorg

Fortsätt läsa

Medan debatten om vinster i välfärdssektorn rasar i media fortsätter vi att förhandla om löner och villkor för Kommunals medlemmar som arbetar inom privat äldreomsorg. Kommunalarbetarens granskning av branschen visar att det går bra för företagen, de största aktörerna genererade inte mindre än 1,5 miljarder kronor i vinst bara under förra året. De små företagen går ännu bättre och visar upp än högre vinstmarginaler. Det är alltså en både lönsam och växande bransch, med tanke på en åldrande befolkning.

Utmaningen för branschen består i första hand av svårigheter att rekrytera och behålla kvalificerad personal. Det är därför oroande att ta del av rapporter som visar att såväl löner som villkor är sämre för de som arbetar för privata arbetsgivare, än för dem som är kommunanställda. Hur de privata aktörerna ska kunna attrahera kompetent personal med anställningsvillkor som inte kan konkurrera med dem som kommunerna erbjuder är för mig en gåta. Eller går vi mot en uppdelning av branschen, där den privata äldreomsorgen kommer att utföras av ett B-lag med fler visstidsanställda, timanställda och deltidare än den kommunala omsorgen? Ett lag som dessutom har rejält lägre grundlön.

Jag vill inte tro det. Jag vill hellre fokusera på möjligheterna i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna inom Vårdföretagarna har nu chansen att ta ett rejält steg framåt och förbättra både villkor och löner för dem som varje dag levererar omsorg till våra äldre. Kommunal vill se löneökningar, en extra lönesatsning på undersköterskor och heltid som norm, även inom den privata sektorn. Företagen går  bra, de har råd att satsa på förbättrade villkor för personalen – det är en ren framtidsinvestering.