Avtalsbloggen

Följ Kommunals blogg om avtalsrörelsen

Nytt avtal för personliga assistenter efter tuffa förhandlingar

Så blev det äntligen klart, kollektivavtalet för personliga assistenter inom privat sektor. Det har varit otroligt jobbiga förhandlingar, men som förväntat, och som vi krävt, får assistenterna löneökningar i samma takt som alla andra på arbetsmarknaden, 2,2 procent. Allt annat hade varit otänkbart och omöjligt att acceptera. Det nya avtalet gäller från den 1 juli i år och ger en löneökning på 487 kronor i månaden på en heltidslön. Att jämföra med de 171 kronor som var Vårdföretagarnas förslag. Lönerna kommer att betalas ut retroaktivt när de lokala förhandlingarna är avslutade.

Däremot lyckades vi inte åstadkomma de villkorsförbättringar som behövs i branschen. De flesta assistenter har en visstidsanställning som varar så länge som assistansuppdraget varar och som kan sägas upp med bara två veckors uppsägningstid, de har timlön och dåliga förhållanden under jourtjänstgöring. Faktum är att Vårdföretagarna ville försämra dessa villkor ytterligare, så vi fick verkligen kämpa för att få ha dem kvar oförändrade. Men vi fortsätter arbeta med det här och eftersom det nya avtalet är ettårigt sätter vi oss vid förhandlingsbordet redan under första halvåret 2017.