Avtalsbloggen

Följ Kommunals blogg om avtalsrörelsen

SKL-avtalet erkänner – utan välfärdsarbetare stannar Sverige!

Hej! Hoppas ni har haft en skön valborg och en fin första maj. Själv är jag fortfarande lite trött men väldigt glad efter det avtal som Kommunal träffade med SKL i fredags, efter långa men konstruktiva förhandlingar.

Reallöneökningar åt alla medlemmar och rejäla extra lönehöjningar åt undersköterskorna. Dessutom heltid som norm, som är avgörande för att välfärdsarbetare ska kunna försörja sig på sitt jobb och leva på sin pension. Det är framgångar som varje medlem i Kommunal har anledning att vara stolt över. Vi förhandlare hade aldrig klarat det utan alla era avtalsförslag, och ert starka stöd i avtalsrörelsen. Stort tack för det!

Det finns fler framgångar att glädjas över i Kommunals löneavtal med SKL – som är det bästa löneavtal som vi har träffat på över 20 år.

Allra viktigast är att det lokala inflytandet över löneprocessen ökar. Nu finns förutsättningar för facket och arbetsgivaren att bli överens om hur löneprocessen ska fungera, vilka lönekriterier som ska gälla och vad som ska ge löneökning. Det gör att Kommunals medlemmar får lättare att veta grunderna för just sin lön och att påverka den genom sitt lokala fack.

En annan nyhet är yrkesutbildningen och svårighetsgraden på arbetsuppgifterna i högre grad än idag kommer att bestämma lönenivån. För oss i Kommunal är detta viktigt för att yrkesutveckling ska ge löneutveckling.

Ännu en stor framgång är att färre än idag kommer att starta på lägstalönen. Den som har rätt yrkesutbildning för sina arbetsuppgifter behöver inte vänta ett år, utan får börja på den högre lägstalönen på en gång.

I avtalet lovar Kommunal och SKL att tillsammans öka tillgången till och intresset för yrkesutbildning på gymnasial nivå. Dessutom ska vi verka för att öka möjligheterna att göra karriär inom vård och omsorg och att utvecklas i undersköterskeyrket.

Allt som allt är SKL-avtalet ett erkännande av välfärdsarbetarnas yrkeskunnande. Yrkesutbildning och yrkesutveckling kommer att premieras på ett annat sätt än idag. Det är viktigt för att höja statusen och underlätta rekryteringen till välfärdens livsviktiga yrken.

Utan välfärdsarbetare stannar Sverige!

Lenita Granlund