Avtalsbloggen

Följ Kommunals blogg om avtalsrörelsen

Lägesrapport från förhandlingsbordet

 

Det pågår intensivt förhandlingsarbete på SKL-området in i det sista, innan avtalet löper ut den 30:e april. Förhandlingar kommer att pågå under helgen, eftersom det är både stora och viktiga frågor som ligger på bordet. Det är en sann utmaning att komma överens när vi vill förbättra villkoren för de anställda, samtidigt som arbetsgivarna vill försämra.

Men jag är hoppfull, vi för konstruktiva förhandlingar och delegationen kallas in nästa vecka.  Det känns också bra att vi har svenska folkets stöd när det gäller den extra löneökningen till undersköterskorna!  Man förstår helt enkelt vilket viktigt och kvalificerat arbete de utför och jag tror att många med mig är innerligt trötta på att kvinnodominerade yrken diskrimineras på arbetsmarknaden.

Tjäna_mer2

Vi arbetar också på med andra avtalsområden. Flera kollektivavtal löpte formellt sett ut den 31 mars, men löper på eftersom förhandlingar fortfarande pågår. Det gäller bland annat KFS (arbetsgivarorganisationen för allmännyttiga bolag), SLA (arbetsgivarna i den gröna sektorn), Svenska Kyrkan och SSR (skorstensfejare).

Vill du veta mer om hur det går i förhandlingarna på just ditt avtalsområde kan du läsa mer här https://www.kommunal.se/laget-i-avtalsrorelsen-ditt-yrkesomrade.

Och om du inte redan är med i Kommunal kan du ansöka om medlemskap här: https://kommunal.se/bli-medlem. Ju fler medlemmar vi är desto bättre kollektivavtal har vi kraft att förhandla fram, är vi många måste arbetsgivarna lyssna på oss!

I veckan som kommer inleder vi nya förhandlingar dels inom hästnäringen, dels med Vårdföretagarna om kollektivavtalet för personliga assistenter inom den privata sektorn. Delegationen för de personliga assistenterna träffas på måndag för att dra upp strategin för hur vi ska agera för att lyckas förbättra villkoren och skapa större anställningstrygghet för den här gruppen.

Trevlig helg och stort tack för ert stöd och stora engagemang i sociala medier!