Avtalsbloggen

Följ Kommunals blogg om avtalsrörelsen

Kommunal respekterar märket, men våra krav består!

Kommunal_Högre_lön_v52Igår meddelade industrins parter att de är överens om ett avtal. Det gör att vi numera har ett märke att förhålla oss till. Vi respekterar märket, men våra krav består.  I avtalsrörelsen kräver vi reallöneökningar åt alla medlemmar oavsett avtalsområde – alltså löner som höjs så mycket att de ger mer pengar att leva på, trots att priserna ökar.

Dessutom kräver vi en extra lönesatsning på undersköterskor utöver märket. Det är inte rimligt att en undersköterska tjänar 2 800 kr mindre än en verkstadsarbetare trots likvärdig utbildning. Av arbetsgivarna i Sveriges kommuner och landsting, SKL, kräver vi att heltid ska bli norm. Alltså att arbetsorganisationen, totalbemanningen och arbetstidens förläggning utformas för att personalen ska kunna jobba heltid.

Värdediskrimineringen på arbetsmarknaden måste upphöra.  Hur över en halv miljon välfärdsarbetare har det på jobbet spelar stor roll för hela det svenska samhället!