Avtalsbloggen

Följ Kommunals blogg om avtalsrörelsen

Tidsbegränsade anställningar skadar välfärden

Arbetsgivarna i kommuner och landsting slår sig för bröstet. Var tredje kommunanställd vikarie får fast jobb inom tre år, hävdar SKL i en rapport som ska visa att problemet med visstidsanställningar inte alls är så farligt.

Det är inte seriöst. Genom att klumpa ihop olika yrkesgrupper undviker SKL att berätta att utvecklingen går åt helt fel håll i de arbetaryrken som Kommunal organiserar.

Kommunals nya rapport Flexibilitetens pris, som presenteras idag, visar att tidsbegränsade anställningar inom vård och omsorg ökar för sjätte året i rad.

Bland privatanställda barnskötare är 44 procent tidsbegränsat anställda. Motsvarande siffra inom den offentliga barnomsorgen är 36 procent. Om utvecklingen fortsätter som den gjort sedan 2009 kommer snart varannan barnskötare att vara visstidsanställd!

Visstider privat5

Vi vet att tidsbegränsat anställda i högre utsträckning än tillsvidareanställda arbetar deltid, får lägre lön och har högre ohälsotal. När vi ser den här utvecklingen är det inte undra på att var fjärde arbetare inom vård och omsorg väljer att lämna yrket. Många av Kommunals medlemmar uppger att de tycker om sina jobb, men att villkoren gör situationen ohållbar.

För Kommunal handlar det inte bra om att ha ett jobb, utan om att ha ett bra jobb. Det handlar om skäliga löner, sammanhållna arbetstider, en god arbetsmiljö och en trygg anställning. Inte minst för att personalens villkor är förutsättningen för god kvalitet i verksamheterna. Barn och gamla som behöver vård och omsorg måste mötas av personal som har tid och ork att utföra sin yrkesprofession.

SKL och de privata arbetsgivarna har en riktigt skarp hemläxa att göra för att förbättra arbetsvillkoren för undersköterskor, barnskötare, vårdare, lokalvårdare med flera. Det handlar om att heltid ska vara norm och att fler måste få tillsvidareanställningar – vid sidan om att lönerna ska vara skäliga.

Det är helt avgörande för att klara rekryteringsutmaningen i välfärden. Och det är vad avtalsrörelsen 2016 måste handla om.