Avtalsbloggen

Följ Kommunals blogg om avtalsrörelsen

Att kalla undersköterskeyrket för ”enkla jobb” vittnar om okunskap

Jan Björklund och Erik Ullenhag skriver i en debattartikel i DN, den 11 februari 2016, att ”mycket höga lägstalöner” stänger ute unga och nyanlända från arbetsmarknaden och att det behövs ”fler enkla jobb”. Därför menar de att redan de underbetalda undersköterskorna ska fortsätta att vara underbetalda genom att stå tillbaka i årets avtalsrörelse. Ett haltande resonemang som bygger på en djup okunskap om undersköterskornas kvalifikationer, ansvarsområden och arbetsuppgifter.

Under ett år nyanställs cirka 26 000 undersköterskor. Hälften av dessa tjänar mindre än 14 900 kronor i månaden. Före skatt. Hur mycket lägre ska just undersköterskornas löner vara för att arbetsgivarna ska anställa fler, enligt Liberalernas resonemang?

En annan, mer relevant, fråga är hur kommunerna ska lyckas rekrytera de 160 000 nya undersköterskor som kommer att krävas innan 2035? Undersköterska är redan idag ett bristyrke, genom att hålla tillbaka deras lönekrav i avtalsrörelsen lär inte fler, varken unga eller nyanlända, att söka sig till yrket.